top of page
Kennismaken
Wat weet jij van je leerlingen?​

​

Als je een nieuwe groep start/ een nieuwe groep leerlingen krijgt dan is het prettig om met elkaar kennis te maken. Als je meertalige leerlingen in de klas hebt is het ook altijd interessant om meer over de thuistaal, de familietradities en wellicht de migratiegeschiedenis te weten te komen. Op deze pagina staan tips en ideeën over hoe je dit kunt doen in je klas.

Let er wel op dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn, leerlingen zijn soms niet gewend om over/in hun thuistaal te praten in de klas. Begin daarom klein en vraag pas door als er een veilige sfeer in je klas hangt. Het helpt vaak als je als leerkracht zelf begint en vertelt over jouw familie, je taalrepertoire, jouw verhuizingen/reizen en jouw wensen voor de toekomst. Een open, respectvolle en nieuwsgierige houding van jou als leerkracht zal ervoor zorgen dat leerlingen steeds meer willen/durven vertellen.

​

TALEN INVENTARISEREN

- Dit schema voor midden- of bovenbouw, of dit schema voor de onderbouw kun je gebruiken om een overzicht te krijgen van de talen van je leerlingen. In de onderbouw kun je het schema invullen tijdens een kennismakingsgesprek met ouders, met oudere leerlingen kun je dit met de leerlingen zelf bespreken. In een klas met veel Nederlandstalige leerlingen kun je leerlingen ook navraag laten doen bij hun (groot)ouders over welke talen zij kennen. Je kunt in een kringgesprek ook praten over talen die ze zouden willen leren en de redenen waarom.

- Kijk of je een van deze voorbeelden zou kunnen volgen om op de deur van de klas een overzicht te maken van de talen die je in je groep hebt. Als dit zichtbaar is voor andere leerlingen en collega's dan is het makkelijker om taalmaatjes te zoeken.

- Taalrepertoires kun je ook inzichtelijk maken met bijvoorbeeld een taalsillhouette of een taalportret van vouwblaadjes.

​

BEGROETINGEN

- Probeer eens elkaar goedemorgen te wensen, of hallo te zeggen in de verschillende talen van je klas. Dit zijn wellicht ook leuke liedjes om aan te leren: "Hello to all the children of the world" of "Hello around the world". Kunnen de leerlingen een couplet toevoegen?

​

KORTE ACTIVITEITEN OM TALEN TE ZIEN/HOREN

- Met de lesbrief "de Bijzondere woordenmuur" kun je een dagelijkse/wekelijkse activiteit invoeren in je klas. Om de beurt laat je leerlingen een woord in een taal naar keuze 'presenteren' dat ze mooi, bijzonder, grappig etc. vinden. Begin zelf met een interessant voorbeeld...

- Probeer het woord van de dag, themawoorden van de zaakvakken of bijvoorbeeld woorden van de visie van de school in meerdere talen te vertalen (met behulp van ouders?). Klik hier voor een voorbeeld van een meertalige regenboog over woorden rondom het thema kunst gemaakt door leerlingen, leerkrachten en ouders van Amstelland International School en Wereldschool Amstelveen.

​

Voor in de hele school:

- Pas deze welkomstposter aan (met de foto van de leerkrachten of de klas/verander de kleuren/voeg talen toe...) en hang hem zichtbaar op bij de ingang zodat de leerlingen zich welkom voelen.

- In dit document kun je inspiratie opdoen over hoe je de talen en verschillende herkomstlanden van de leerlingen op jouw school zichtbaar kunt maken.

​

​

​

​

groep 1-2.jpg
IMG_20200827_135848151.jpg
bottom of page